Vragen over smeeradvies? Bel met: 088 0323300

Mijn winkelwagen

0
€ 0,00

Oliefilter vervangen? - Olie koop je online bij Oliehandel.nl

Een oliefilter heeft als taak om brandstof, roet, metaaldeeltjes en stof te filteren uit de motorolie. Dit om een goede smering te bevorderen. De oliefilter raakt op een gegeven moment verzadigd en dat betekend dat het vervangen moet worden. Een oliefilter vervangen kun jezelf uitvoeren.

Oliefilter vervangen
Ga secuur te werk als u van plan bent uw oliefilter te gaan vervangen, anders kan er grote schade ontstaan. Voordat u gaat beginnen kunt u het beste een stukje rijden om de olie goed op temperatuur te krijgen zodat het beter weg kan lopen bij het aftappen van de olie. Als de auto op temperatuur is kan de auto opgekrikt worden en kunnen er assteunen geplaatst worden. Zet de auto hierbij op de handrem en in de versnelling zodat de auto niet weg kan gaan rollen. Zorg ook dat de auto horizontaal staat zodat alle olie er goed uit kan lopen, dit proces kan ongeveer 5 minuten duren. Nu kan de olie vuldop los gehaald worden en kunt u de peilstok er iets uit te trekken. Vervolgens kan de oliefilter boven op het motorblok los gedraaid worden met een oliefilterband of ander gepast gereedschap. Zorg ervoor dat u een opvangbak gebruikt bij het opvangen van de olie en let er ook op dat de olie nog erg heet is!

Nu kan de oliefilter verwijderd worden, bij een inzetfilter moet de deksel met een ringsleutel losgemaakt worden. Bij een geïntegreerde filter moet je de filter linksom draaien om het los te krijgen, gebruik hiervoor gepast gereedschap omdat dit niet alleen met handkracht lukt. Als het filter los begint te raken zal er nog olie uitstromen, zorg ervoor dat dit in de opvangbak terecht komt om een knoeiboel te voorkomen.

Maak bij de geïntegreerde filter het afsluitvak schoon (met een papieren doek) en smeer een beetje motorolie op het afsluitvak, motorblok en de rubberring van de nieuwe oliefilter. Bij een inzetfilter maakt u de deksel op het motorblok schoon (met een papieren doek).

Monteren van het nieuwe oliefilter

Bij een standaard oliefilter draait u de geïntegreerde filter stevig vast met uw hand, gebruik hierbij geen gereedschap of andere hulpmiddelen. Bij een inzetfilter vervangt u de rubberen ring van het deksel en smeert u deze in met motorolie, draai vervolgens de deksel van de inzetfilter (niet te vast) aan met een sleutel. Draai de deksel niet te strak aan omdat de behuizing en deksel vaak van plastic zijn gemaakt en die kunnen dan beschadigen. Maak nu alles schoon in de buurt van de oliefilter, zo kunt u straks beoordelen of er eventuele lekkage is opgetreden.

Maak de aftapplug schoon en draai deze weer stevig vast met een sleutel in de carter. Vul vervolgens de olie weer bij via de vulopening in de motor, controleer na circa 5 minuten met de peilstok of u voldoende olie heeft bijgevuld. Na het vervangen van de oliefilter zal de oliestand boven het maximum uitkomen, dit komt omdat het oliefilter nog vol moet worden gepompt. Laat de motor een paar minuten draaien en controleer hierna de carterstop en het oliefilter heel goed op eventuele lekkages.


Oliehandel.nl beschikt over een ruim assortiment aan oliefilters en bent u aan het juiste adres voor een gedegen advies.
Enkele producten die Oliehandel aanbiedt zijn:

Bekijk hier ons totale aanbod van oliefilters

Stel een vraag
Geef je mening