Goed voorbereid op vakantie met Oliehandel.NL

Goed voorbereid op vakantie met Oliehandel.NL

Een gesmeerde vakantie begint met een goede voorbereiding. Daarom is het verstandig om je auto goed klaar te maken voor de reis. Wij van Oliehandel.NL helpen je graag op weg!

OLIEPEIL          
Motorolie heeft meerdere belangrijke functies. Belangrijk dus om het peil regelmatig te controleren. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen. De olie in je motor is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom is ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter van groot belang.

TIP:
Zorg ervoor dat de motor minstens 5 minuten uit is.
Weet je niet waar de peilstok zit? Dit staat omschreven in het instructieboekje van je auto. Haal de peilstok tevoorschijn en maak deze schoon met een oude doek. Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit, nu kun je het oliepeil aflezen. Het olieniveau hoort tussen het min-max peil in te staan. Staat de olie onder het minimale peil, dan moet je olie worden bijgevuld via de olievuldop.

De juiste olie voor jouw auto vind je simpel door je kenteken in te voeren op oliehandel.nl

RUITENSPROEIER PEIL
Voor een veilige rit zijn schone autoruiten een “must”. Zeker in de zomer wanneer je vaak last hebt van de vele insecten op je voorruit. Zorg daarom dat je regelmatig je ruitenwisservloeistof controleert.

TIP:
Voor een lange vakantierit is het handig om een extra can met kant en klare ruitenwisservloeistof mee te nemen. Zo zit je nooit zonder, betaal je niet de hoofdprijs langs de snelweg, en heb je veilig zicht tijdens je vakantiereis.

KOELVLOEISTOF
De  warmte van jouw motor wordt afgevoerd door de koelvloeistof. Regelmatig controleren is dus geen overbodige luxe, dit is heel eenvoudig!

Bekijk het koelvloeistofreservoir (Plastic reservoir vaak met gevuld met een gekleurde vloeistof, groen/blauw/roze/geel). Het peil controleer je aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat het peil onder het minimum (laagste streepje), dan moet je koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir. Let wel op dat je je nooit bijvult boven het maximum (Hoogste streepje op het reservoir).

TIP:
Gebruik uitsluitend een koelvloeistof welke voldoet aan de gestelde eisen door jouw autofabrikant. Dit kan echt verschillen per merk en type, bij het gebruik van een niet voorgeschreven koelvloeistof is er kans op schade aan de motor.

Hier vind je razendsnel met enkele muisklikken welke koelvloeistof geschikt is voor jouw voertuig.

 

VERLICHTING
Jouw autoverlichting zorgt ervoor dat jouw zicht goed is in het donker, maar uiteraard ook om gezien te worden door medeweggebruikers (ook bij regen of slecht zicht overdag). Je kunt heel gemakkelijk zelf controleren of de verlichting van je auto goed werkt. Rij je met een aanhanger, caravan of boottrailer, check dan na elke aankoppeling ook hiervan de verlichting.

TIP:
Zorg voor de juiste reservelampen voor auto, aanhanger, caravan of boottrailer.
Zo ben je veilig onderweg en voorkom je een onnodige bekeuring.

 

TREKHAAKAANSLUITING
Bij de APK-keuring wordt je trekhaakkogel gecontroleerd op slijtage. Jij blijft echter verantwoordelijk voor de trekhaakaansluiting, deze kun je gemakkelijk zelf nakijken.

Koppel je aanhanger aan. Heb je een auto met een afneembare trekhaak, controleer dan of deze goed bevestigd zit. Vergeet nooit de trekhaak te vergrendelen met het meegeleverde sleuteltje en neem de reservesleutel mee op vakantie.

Sluit de aanhanger aan op de auto. Alle aanhangers met een gewicht boven de 750 kilogram zijn voorzien van een zogenaamde losbreekkabel, die er voor zorgt dat de aanhanger remt zodra hij losraakt van de auto. Niet iedere aanhanger heeft dezelfde aansluiting. Zorg dus dat je over de juiste stekker beschikt. Daarvoor bestaan speciale verloopstekkers, van 7-polig naar 13-polig en andersom. Let op: verwijder de verloopstekker wanneer je zonder aanhanger rijdt. Laat je hem zitten, dan kan regenwater voor gemene storingen zorgen.

Check nu de verlichting van je aanhanger. Controleer niet alleen de lampen, maar ook de richtingaanwijzers, het achteruitrijlicht en de kentekenverlichting. Kijk meteen of de verlichting van je auto het doet.

 

BANDENSPANNING
Het is belangrijk om regelmatig je bandenspanning te controleren. Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Een zachte band wordt snel heet, waardoor er meer kans is op een klapband. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed, dit zorgt voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage.

TIP:
Voor de juiste bandenspanning zie het instructieboekje in van je auto. Soms vind je die ook aan de binnenzijde van je deur of achter het tankklepje.

Altijd handig om bij je te hebben wanneer je met een aanhanger, caravan of boottrailer onderweg bent; Reservewiel (Controleer deze ook regelmatig op spanning) een potkrik en een wielsleutel.

Share:

Whatsapp