Tuin winterklaar maken

WINTERKLAARMAKEN VAN JE TUIN (GEREEDSCHAPPEN & MACHINES)

Het is weer de tijd van het jaar waarin Nederland de tuin winterklaar maakt. Voor een aantal mensen is dit een klus die valt onder de categorie “moeten”, voor anderen weer een hobby . Hoe dan ook, goed gereedschap is het halve werk. Om er voor te zorgen dat je tuingereedschap en tuinmachines goed functioneren en in topconditie blijven voor een volgend seizoen, is goed onderhoud een must.

Het is belangrijk dat je alle tuingereedschap, zoals de spade, plantschep, schoffel en graafvork, maar ook je snoeischaar zorgvuldig schoonmaakt.  Vuil en resten aarde worden met een harde borstel verwijderd, in hardnekkige gevallen met een draadborstel. Kleine roestplekjes kun je met fijne staalwol afschuren. Wil je echt ontroesten dan is Rustyco een prima middel. Spoel daarna de laatste fijne vuildeeltjes af en laat het gereedschap goed drogen. Breng daarna een dunne beschermlaag aan met een roestwerend middel. Wanneer je in het voorjaar met een eenvoudige ontvetter je gereedschap even schoonmaakt, is het alvast in uitstekende conditie voor het nieuwe tuinseizoen.

Naast het onderhoud van al je tuingereedschappen is onderhoud van je tuinmachines niet minder belangrijk. Voor de machines welke zijn voorzien van een verbrandingsmotor geldt uiteraard het reguliere onderhoud zoals het verversen van de olie en filters. Voor een goede start in het voorjaar, kan je het beste een alkylaat brandstof gebruiken. Verkrijgbaar voor zowel 2T als 4T motoren. Deze brandstof is jaren houdbaar. In tegenstelling tot gewone benzine die door de huidige verplichte bio toevoegingen zeer beperkt houdbaar is. Een gewone benzine zal gaan “vergommen” en er voor zorgen dat er een vervuiling in het brandstofsysteem ontstaat die o.a. startproblemen, onregelmatig lopen en geen vermogen kunnen hebben als gevolg.

Ook bij deze machines (o.a. grasmachines, tuinfrees, kantenmaaier etc.) is het belangrijk de essentiële onderdelen schoon te maken en te conserveren voor de winterperiode.

Messen kun je het best eerst schoonmaken, daarna slijpen en tot slot net als je tuingereedschappen voorzien van een roestwerend product. Dit geldt ook voor aandrijfkettingen. Deze zijn wat lastiger schoon te maken. Dit kun je het best met een speciale kettingreiniger doen. Een goede kettingreiniger zal door de penetrerende eigenschappen goed schoonmaken tussen de schakels. De plekken waar het om gaat. Na het reinigen van de ketting kun je deze het beste inspuiten met een daarvoor bedoelde kettingspray. Deze beschermt de ketting tegen roesten. Voor de kettingzaag die je juist in deze periode gaat gebruiken is het aan te raden om ook de ketting een keer goed schoon te maken met een goede kettingreiniger. Hoe minder vuildeeltjes tussen de schakels, hoe minder slijtage en hoe langer de ketting scherp blijft.

Ben je echt zuinig op je tuinmachines en wil je ze in het voorjaar weer als nieuw voor de dag halen, dan hebben we ook hiervoor een aantal nuttige tips. Ontdoe zowel de metalen als de kunststof delen van vuil en maak deze schoon met een krachtige cleaner. Doffe en verkleurde onderdelen breng je eenvoudig en snel weer op kleur met een kleurhersteller. Behandel de overige delen met een goede lak & kunststofpolish. Deze geeft diepteglans aan alle gladde oppervlakken. Denk hierbij aan gelakte metalen delen (effen, meerkleurige en metaalkleurige lakken), nieuwe en verweerde lakken, gelakte kunststoffen, ingekleurde kunststoffen, stickers, enzovoorts. Tot slot…wil jij jouw zitmaaier in showroomglans? Dan kun je een speciaal onderhoudsmiddel gebruiken om ook het stoeltje weer als nieuw te krijgen. De S100 zadeldek onderhoud is toepasbaar op zowel kunststof als origineel leder. Verwijdert snel en veilig aanslag en ingetrokken vervuiling. Daarnaast beschermt het de bekledingsmateriaal tegen verbleken en uitdroging en haalt de originele kleur weer op. Het behandelde materiaal wordt niet glad maar blijft zijn originele stroefheid behouden. Wel zo veilig!

Share:

Whatsapp