Boot winterklaar maken!

Jouw boot winterklaar maken!

Het einde van het seizoen nadert, de warme dagen met lange zwoele avonden zijn weer voorbij. Dat betekent dat we de boot minder gaan gebruiken. En het klinkt misschien gek, maar boten die niet worden gebruikt, gaan sneller achteruit dan boten waar lekker veel mee wordt gevaren. Hoog tijd dus om je boot winterklaar te maken.

De winter is een tijd van extremer weer. Zo hadden we afgelopen winter toch nog een korte vorstperiode. En natuurlijk de enorme storm in februari die in de top 3 kwam van zwaarste stormen van de afgelopen vijftig jaar. Als je je boot winterklaar hebt gemaakt, kom je deze weersomstandigheden goed door. Maar hoe doe je dat?

Vorstbestendige motor

Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan de verschillende onderdelen van je boot. Als eerste de motor, die mag niet bevriezen. Al bij min vier graden kan water in kleine ruimtes bevriezen. Op zich is dat niet het probleem, maar bij het ontdooien zet ijs uit. En die kracht is enorm. Zo groot dat zelfs een motorblok kan barsten als er ijs in het koelsysteem is gevormd. Ook in het toilet en de leidingen aan boord kan ijs leidingen laten splijten. 

Je maakt je boot winterklaar door de inhoud te vervangen door antivries. Gebruik geen gewone antivries, want die is giftig en de handigste manier om het spul uit het systeem te krijgen is toch doorspoelen..

Antivries rustig ingieten

Het antivriesmiddel breng je in de motor via de wierpot. Het is belangrijk dat de motor eerst goed warm is. Bij een koude motor wordt het koelwater normaal standaard eerst omgeleid totdat het blok is opgewarmd. Ons antivriesmiddel zou dan niet in het koelsysteem zelf komen. Wie de thermostaatdop weet te vinden, kan die ook losmaken.

We zetten de diesel even uit en sluiten de waterinlaat af (kraan bij de bodem van het schip). Dan draaien we de wierpot open. Laat de motor weer rustig draaien en giet ondertussen de antivries in de wierpot. Laat een maat checken of er al antivries uit de uitlaat komt. Stop dan de motor en draai de afsluiters dicht. Draai de afsluiter van de inlaat dan nog een keer open en dicht, zodat er antivries in de kogel/afsluiter komt en vul de wierpot weer aan. 

Alle slangen moeten leeg.

 

Toilet winterklaar

Is de motor klaar voor de vorst? Dan gaan we nu het toilet van je boot winterklaar maken door het vol te pompen met antivries. Dat doen we door de aanvoerslang in een emmer van het beschermmiddel te hangen. Let op, een droog toilet lijkt droog maar bevat nog water dat kan bevriezen. 

Maak de watertank leeg en zorg ervoor dat er geen water in de slangen en waterpompen blijft staan. Mocht er een boiler aan boord zijn, dan tap je die ook af. In alle afsluiters moet antivries zitten. Staat de boot op de kant, laat dan eerst het water uit de afsluiters lopen en zet ze daarna dicht. Dat scheelt veel koude, vochtige lucht in de boot. Loop tenslotte de bilge nog eens na op nattigheid.

Accu in de winter

Kan de accu in de boot blijven? Ja, dat kan. Een accu kan tegen bevriezen. Maar het is wel verstandig om de accu goed opgeladen te houden. Als een accu ontlaadt, verandert de elektrolyt namelijk in water en dat kan bevriezen. Het is wel beter voor een accu om op een warme droge plek te staan met een constante temperatuur. Neem alle elektrische apparatuur mee naar huis, daar is het droog en warm. Beter dan aan boord. 

Open stroomverbindingen en contactpunten kun je inspuiten met vochtwerende spray tegen corrosie. Dit is ook het moment om draaiende delen zoals de stuurkolom te voorzien van een nieuw vetlaagje. Gasflessen laten we liever niet aan boord. Koppel ze los en sla ze thuis op, het liefst op een droge plek met ventilatie. De slangen moeten elke drie jaar worden vervangen. Controleer ze op slijtplekken.

Aan dek

Maak het dek goed schoon voordat de boot de winterstalling in gaat. Het polyester kunnen we nu in de was zetten, in het voorjaar boenen we het er weer vanaf. Vet de rubbers van luiken en ramen in, zo gaan ze langer mee. Eventuele beschadigingen aan dek kun je nu bijwerken. Blijft de boot buiten? Dan is een goed dekzeil zeer aan te raden. Water kan in kleine scheurtjes komen en door bevriezing voor schade aan het dek zorgen. Luiken en bakskisten laten we open zodat ze kunnen luchten en niet gaan schimmelen.

Teakdek slijt ook in de winter

Uit de kajuit

Let bij het winterklaar maken van je boot ook op de kajuit. Aan boord wordt het in de winter vaak vochtig. Neem kussens mee naar huis of zet ze zo rechtop dat ze snel weer kunnen drogen. Schimmels krijgen zo minder kans om zich te vestigen. Ook kleding en zwemvesten kunnen gaan schimmelen. Een vochtvreter kan veel verschil maken. Deze moet je wel regelmatig legen.

Maak alle kastjes leeg

Haal al het eten uit de boot. Ook flessen en blikjes die zouden kunnen bevriezen. Check zwemvesten en brandblussers op controledatum of laat ze op tijd controleren. Na al deze stappen is jouw boot winterklaar. Toch is het raadzaam om nog een paar keer te controleren of alles goed gaat. En dan maar hopen dat het snel weer voorjaar wordt.

Share:

Whatsapp

ENI 15% KORTING

Actie geldt t/m 1 Mei 2024.

Geldig op particuliere siteprijzen.

Actie gemist? Dikke vette pech...

 

Klik hier