Zuinig op je fiets!

Zuinig op je fiets!

In de winter heeft je (elektrische) fiets meer aandacht nodig aan onderhoud. Wat kun je zelf doen om je tweewieler te beschermen tegen bijvoorbeeld kou, vocht, gladheid, pekel en sneeuw? In de winter worden vele onderdelen van jouw fiets nogal op de proef gesteld. Best belangrijk dus om je stalen ros hiertegen te beschermen.

Een niet geheel onbelangrijk aandachtspunt bij het winterklaar maken is de verkeersveiligheid. Je kan er maar beter voor zorgen dat je in de wintermaanden altijd goed zichtbaar blijft. Niet alleen in het donker, maar ook overdag tijdens mist, winterse buien en vanzelfsprekend tijdens een fikse sneeuwbui.

Zorg dus voor nieuwe en kwaliteitsbatterijen in de lampjes van je fiets en zorg dat je reservebatterijen bij je hebt, zodat je altijd verzekerd bent van goedwerkende verlichting. Besteed ook de nodige aandacht aan alle reflecterende onderdelen, houd deze goed schoon. Opgedroogd vuil op reflecterende onderdelen resulteren in heel veel minder licht.

Zorg voor goede banden. Er zijn voor fietsen ook winterbanden verkrijgbaar met voldoende profiel voor voldoende grip op de weg. Om nog meer grip te krijgen, kan je ook een klein beetje lucht uit de banden te laten lopen. Zachtere banden hebben een breder contactvlak met het wegdek en bieden zo meer grip.

Bij vorst wordt er al snel gestrooid met pekel, op zich prima, maar het zout versnelt het roestproces. Dit kan je preventief behandelen, zorg dat je fiets schoon en door is voor behandeling. Gebruik nu een corrosiebeschermingsmiddel voor alle metalen onderdelen.

Tijdens vochtig weer hecht zich razendsnel (straat)vuil op je fiets. Vooral aan de binnenkant van de spatborden hoopt zich dan veel viezigheid op, dat zich vermengd heeft met pekel. Door de inwerking van zout op het metaal van de spatborden, is de kans groot dat er zich op deze moeilijk te bereiken plaats roest vormt. Vergeet dus niet om ook deze na goed schoon te hebben gemaakt te behandelen.

Behandel ook het slot van je fiets, hou het schoon en droog voor zover als mogelijk, zorg dat het tijdig wordt gesmeerd het liefst met een droogsmeermiddel, zodat het geen vuil aanneemt. Bij vrieskou kan het slot gauw vastvriezen, zorg dat je in de winter altijd een goede slotontdooier bij je hebt.

Kou en vocht hebben ook invloed op de conditie van onderdelen, zoals de wielnaven, remtrommels en fietsketting. Wanner er zich tussen de schakels van de ketting zand en pekel hebben opgehoopt en je dit niet regelmatig reinigt en opnieuw smeert, ontstaat er snel roest op het onbeschermde metaal van de ketting. Dat zorgt ervoor dat je ketting een stuk minder lang meegaat. Reinig daarom je ketting regelmatig met een goede reiniger en smeer de ketting daarna met een goede kettingspray.

Verder is de kans groot dat bij vorst de kabels van je remmen en versnellingen vastvriezen. Behandel daarom tijdig voor de winter die kabels met olie of een vochtverdrijver. Niet alleen voor een betere smering, maar ook om een beschermend laagje op de binnenkabel aan te brengen, zodat vocht er minder makkelijk vat op krijgt. Wil je hiervoor een spray die echt overal tegen beschermt, erg lang mee gaat en geen vuil aantrekt, dan adviseren we een industrieel smeermiddel geschikt voor kabels, maar ook sterk genoeg voor je ketting.

Vragen over smeermiddelen voor je fiets? Vraag het de adviseurs van Oliehandel.NL

Share:

Whatsapp

ENI 15% KORTING

Actie geldt t/m 1 Mei 2024.

Geldig op particuliere siteprijzen.

Actie gemist? Dikke vette pech...

 

Klik hier